keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Raha ratkaisee

Alkaa nyt hieman riittää tämä touhu.
Eli alku vuonna lopetin työt, koska olin täysin kypsynyt tavalliseen tehdastyöhön. Tahdoin haasteita ja tunsin kuinka aloin muutenkin menettää kiinnostukseni ylipäätänsä mihinkään. Työvoimatoimistossa kehoittivat opiskeluun ja minulle kerrottiin, että ammattiliitto maksaisi opiskeluni. Täytin kaikki aikuisopiskelijan ehdot joita oli mm. yli kahdeksan vuoden työkokemus. Hain Lahden kansanopistoon journalismi linjalle. Kun sain ilmoituksen kouluun pääsystä, riensin työvoimatoimistoon kertomaan asiasta. Sieltä kerrottiin, että tuen saanti ei olisikaan niin yksinkertasita kuin se olisi ollut esimerkiksi ammattikorkeakouluun mentäessä. Tästähän minä tietenkin riemastuin. Olisi ollut ihan kiva kun työvoimatoimiston heppu olisi kertonu tämän ennen kuin hain kouluun. Virkailija teki poikkeus päätöksen ja puolsi opiskelujani. Minun ei tarvitsisi kuin toimittaa lappuja kouluun pääsystä ja koulun aloittamisesta. Nämä toimitinkin heti.

Kävin ammattiliiton toimistolla ja siellä ei tiedetty mitään opinnoistani. Hetken keskustelun jälkeen selvisi, että ei liitto kouluani maksa. Se maksaisi kokonaiset yhdeksän euroa päivää kohden enemmän mitä normaalisti liitolta saisin. Minut ohjattii koulun toimistolta Kelaan, jos sieltä jotain tukea saisi.

Kelasta minulle kerrottiin, että koska minulla on omistus asunto ja tuloni ovat kuulema liian suuret, niin en saisi heiltä mitään tukea. Tuloni on siis liian suuret. En tykkää puhua julkisesti raha asisoistani, mutta mitä sillä on enää väliä. Saan siis 1500 euroa bruttona liitolta, josta käteen verojen jälkeen jää 1160 euroa. Siitä vähennetään laina, joka kuukautinen maltillinen lyhennys erä on 400 euroa. Yhtiövastike on 235 euro ja koulu maksaa kuukaudessa 340 euroa. Sitten perus puhelinlaskut, autonvakuutukset ja ruuat sun muut. Siitä voi laskea sitten, menoni ovat näköjään suhteettoman suuret tuloihin nähden.

Soitin ammattiliiton työttömyyskassaan ja kysyin jos ryhtyisin käymään viikonloppuisin töissä. Sehän onkin kannattavaa touhua. Jos tienaisin viikonlopun aikana vaikka 300 euroa niin siitä puolet, eli 150 euroa vähenee liiton maksamasta työttömyysmaksusta.

Kelasta minua kehoitettiin miettimään jos myisin asuntoni ja muuttaisin vuokralle, jotta saisin mahdollisesti asumistukea. Korostan vielä, saisin mahdollisesti asumistukea. Eli sekään ei olisi varmaa.

En millään tahtoisi jättää koulua kesken, koska vihdoin tunnen löytäneeni suunnan elämälleni. En vielä voi varmaksi sanoa onko se toimittajan ura, mutta koulu on kaivanut minusta kauan kadoksissa olleen löytämisen riemun. Kuinka innostun arkisista asioista ja maltan pysähtyä tutkimaan tavallisilta tuntuvia hetkiä. Jotka usein muuttuvat hetken pohdinnan jälkeen mielenkiintoisiksi ilmiöiksi. Olen saanut siis mielikuvitukseni takaisin.

Eli, jos jotain kiinnostaa 50 neliön kaksio Tonttilassa niin ottakaa yhteyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti