keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Kurssi nousuun?

Sain eilen puhelun hyvältä ystävältäni, joka kulkekoon tällä kertaa nimellä Volvomies.Volvomiehellä olikin tärkeää asiaa. Hänellä oli nimittäin tarjota oiva mahdollisuus parantaan työllistymismahdollisuuksiani. Volvomiehen kesämökin seudulla vaikuttava kyläyhditys järjestäisi kuukauden kuluttua ammattipätevyyskurssin, jonne hän pyysi minua mukaan kaverikseen. Kurssi, jonka suorittamisen jälkeen voisin jälleen tehdä autonkuljettajan töitä. Nykyisinhän kuuluu kaikkien ammattiautoilijoiden suorittaa ammattipätevyyskurssi, oli sitten ajanut vaikkapa rekkaa 40-vuotta. Innostuin ideasta, mutta kuten olen tässä karulla tavalla huomannut, niin tälläinenkään asia tuskin menee työvoimatoimiston mielestä ihan näin helposti. Soitin siis työkkärin keskukseen ja heti kymmenen minuutin odotuksen jälkeen minulle vastasikin kimeä naisääni. Selitin asiani, että olisiko mahdollisuus saada korotettua ansiopäivärahaa muutaman päivän kurssin ajalta? Kurssihan parantaisi olennaisesti työnsaantiani ja ajattelin omatoimisuuteni olleen jotenkin palkittavaa. Shokki ylläri! Näin ei ollutkaan.

Nimittäin tilannehan on seuraava. Koska kurssi ei välttämättä ole varsinaisesti työvoimatoimiston omalla listalla, niin kurssin suorittaminen olisi omatoimista opiskelua. En olettanutkaan että kukaan maksaisi 245 euron hintaisin kurssin puolestani. Mutta oletin saavani korotettua ansiopäivärahaa. Eli yhdeksän euroa päivälle lisää tavallisesta. Mutta tämä meni yllättäen taas hieman eri tavalla kuin pieni Pasi asian ajatteli. Nimittäin minulta evättäisiin kokonaan liitonpäiväraha kurssin ajalta. Loihdin mahdollisimman ironisen sävyn ääneeni ja kiitin erittäin paljon puhelinlinjan toisessa päässä määkinyttä naista.

Soitin Volvomiehelle ja kerroin edellisen puhelun kulun. Volvomiehellä vinkaisi kierrokset rajoittajaan samantien. Onnistuin kirosanojen joukosta poimimaan muutaman painokelpoisen sanan, ja näistä päättelin miehen tahtovan soittaa itse Lahden työvoimatoimistoon. Sanoja yhdistellesäni puhelu katkesi ja jäin odottamaan Volvomiehen paluuta linjoille.

"Haistakaa paska koko valtiovalta..." alkoi soida tuttuun tyyliin puhelimestani ja näin että linjan toisessa päässä odottaa Volvomies. Nyt oli Volvomiehellä lämmöt niin korkealla, että flekti oli jo pärähtänyt käyntiin. Oli siis varmistunut, että kyläyhdistyksen järjestämä kurssi ei löydy työvoimatoimiston listalta. Ja täten sen suorittaminen ei kuuluisi korvausten piiriin ja ansiopäivärahan maksu evättäisiin kurssin ajalta. Volvomiehelle ehdotettiin vastaavia työkkärin järjestämiä kursseja. Yksi olisi Savonlinnassa. Sieltä saisi sen korotetun ansiopäivärahan kurssin ajalta. Tosin mahdollinen yöpyminen Savonlinnassa viiden päivän ajan olisi itse maksettava. Matkustaminen Lahden ja Savonlinnan välillä viiden päivän ajan olisi melko hölmöä touhua, maksaisi sen kuka tahansa. Edestakainen matka on kuitenkin 460 kilometriä.

Volvomies yritti selittää tilannetta virkailijalle. Matka-aikaa mökille olis autolla ajettuna reilusti alle tunti. Ja mökillä voisi mainiosti yöpyä, koska kurssipaikalle ei olisi mökiltä montaa kilometriä. Silti olisi järkevämpää lähteä Savonlinnaan? Näin kuulema virkailijan mielestä. Näin maalaisjärjellä ajatellen tulee yksi kysymys mieleen. Mitä vittua???

Pitäköön tunkkinsa. Tälläisenä itseoppineena epäonnistujana käy välillä mielessä, että kyllä minä osaan itsekkin pää edellä hypätä altaan matalaan päähän. Onko systeemin otettava altaasta vielä vedetkin pois, harmituksen maksimoidakseen?

Ehkä pientä ylidramatisointia, mutta kun ei tässä itselle kauheesti mitään jännää ole tapahtunut niin sallin tuon itseltäni. Ulkopuolisten mielipiteistä en sitten välitäkkään. Mutta jos tästä sekoilusta ei muuta keskustelua synny niin tiedän, että teidän satojen lukijoiden huulilla on varmasti ainakin yksi kysymys: Kuka on tuo mystinen Volvomies?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti